dimarts, 10 de maig del 2016

VIATGEM PEL MÓN A TRAVÉS DELS JOCS

Hem començat a treballar diferents jocs de diverses parts del món. Alguns els hem adaptat al nostre material i terreny de joc. 
Ens encanta aprendre altres maneres de passar-ho bé. I com que normalment cal poc material...fins i tot hi juguem a l'hora del pati!


Aquí us deixem un petit recull dels que hem descobert.

PATENTERO: (Filipines)
Material necessari: Guix
Situació inicial: Dibuixem diferents linies paral·leles a la línia central que divideix la pista. Han d'estar una mica separades. Jo en dibuixo quatre, però depèn del terreny on es vulgui jugar.
Desenvolupament del joc: El desenvolupament és igual que el de l'aranya peluda. Axiò sí, per marcar l'inici del joc es crida PATENTERO i hi ha un participant que pilla a cadascuna de les línies.

EL GEGANT: (Romania)
Material necessari: guix
Situació inicial: A la torllana central de la pista es sitúa un dels alumnes que farà de gegant. La resta estan a l'ampolla de bàsquet (si no la teniu marcada només cal que marqueu una petita xona amb el guix).
Desenvolupament del joc: El mestre fa de mare o pare de tots els participants. Per començar els fillets pregunten: mare, podem sortir a jugar? I el mestre sempre deixa que surtin però amb una condició; per exemple, podeu sortir però a peu coix, o saltant amb els peus junts, o cantant una cançó... qualsevol consigna serveix.
És important recordar als fillets que es juga al jardí. Jo sempre faig que el jardí sigui la meitat de pista contrària; així sempre passen la casa del gegant.
Quan tots els fillets són al jardí, la mare crida: A sopar!! I tots els fillets han de tornar a casa. Però els crits de la mare desperten al gegant que intenta menjar-se els fillets. Aquells fillets que han estat tocats es converteixen en gegants.

MAKLOT: (Israel)
Material necessari: Guix per a cada grup
Situació inicial: Es divideix el grup gran en petits grups de joc. Poden ser parelles, trios opetits grups de quatre o cinc.
Desenvolupament del joc: El primer participant dibuixa dues línies paral·leles a terra. Tots els participants hauran de saltar d'una línia a l'altra sense tocar-les. Sempre salta primer aquell qua ha dibuixat la línia.
Quan tots han saltat, el següent participant dibuixa una altra línia paral·lela però una mica més llunyana.
Els jugadors que trepitgen van quedan eliminats.
Aquest joc l'he adaptat per a poder jugar al pati en qualsevol moment.

CHEIA: (Moçambic) 
Material necessari: 7 llaunes, 3 pilotes i guix.
Situació inicial: Es dibuixa un quadrat amb guix d’uns 20x20 m . Dins s’hi col•loquen sis llaunes disposades aleatòriament. Al mig del quadrat s’hi dibuixa un cercle. Es formen dos equips de vuit a dotze membres cadascun. Un equip A es col•loca al voltant del perímetre del quadrat amb tres pilotes. L’ equip B es col•loca en fila a prop del quadrat.
Desenvolupament del joc: L’objectiu de l’equip B es entrar per torns dins del quadrat, per mirar de recollir les llaunes d’una en una i portar-les dins del cercle central. L’objectiu de l’equip A és tocar al participant de l’equip B llançant-li la pilota sense poder entrar dins del quadrat. Quan el participant de l’equip B és tocat surt del terreny de joc i immediatament entra un altre jugador del mateix equip amb el mateix objectiu. Quan tot l’equip B ha estat eliminat es recompten les llaunes que han pogut recollir i es canvien els papers. Si un equip aconsegueix recollir totes les llaunes, el següent objectiu es tornar-les a col•locar tal i com estaven al principi, i així successivament fins que tot l’equip és eliminat.
Si un jugador de l’equip B agafa la pilota a l’aire, pot llançar-la tant lluny com vulgui per a guanyar temps.
Si la pilota queda morta dins quadrat un membre de l’equip A pot entrar a recollir-la però no pot llançar-la fins que no està fora del quadrat.
Els jugadors de l’equip A poden mirar d’impactar contra les llaunes coma estratègia de defensa.

MY GOD: (Moçambic)
Material necessari: Una pilota, guix i vuit llaunes
Situació inicial: Es delimita un terreny de joc d’uns 10 m de llarg per 5 d’ample. Al mig del rectangle s’escampen les vuit llaunes. Es formen dos equips d’uns vuit membres. L’equip A que serà el llançador, es divideix en dos grups, situant-se en els extrems oposats del rectangle. L’equip B, que esquiva, col•loca a dos dels seus jugadors en el centre del rectangle.
Desenvolupament del joc: L’Equip A comença a passar-se la pilota d’un costat a l’altre; a la tercera passada s’inicia el joc. Mentre l’equip B mira d’apilar les llaunes, l’equip A procurar tocar als jugadors del mig amb la pilota. Cada vegada que l’equip B aconsegueix apilar les vuit llaunes, un dels jugadors haurà de passar la cama per sobre de la pila i cridar My God i després donar un cop de peu a la pila de llaunes tornant-les a escampar. Això suposa un punt per a l’equip B.
Quan un jugador és tocat, surt del rectangle sent substituït per un altre membre del seu mateix equip.
En el moment que tots els jugadors de l’equip que esquiva han estat tocats, es canvien els papers en el joc.
Guanya l’equip que aconsegueix sumar més punts després d’una partida.
Si un jugador de l’equip B agafa la pilota a l’aire pot llançar-la tant lluny com pugui per a guanyar temps.

PHELELE: (Bangladesh)
Material necessari: Guix i 5 llaunes
Situació inicial: Es dibuixen dos cercles de dos metres aprox. i es col·loquen les llaunes sobre la línia. Igual a ambdós cercles
Desenvolupament del joc: Els dos participants hauran de recollir les llaunes a la gatzoneta. El primer que les recull totes ha guanyat.
Es poden fer cercles de diferents mides i fer la recollida amb diferents tipus de desplaçaments: saltant, corrents, a peu coix...

KOTAN MINA MIETA: (Austràlia)
Material necessari: Una llauna, un cordill d’uns 4 m i pilotes.
Situació inicial: Els jugadors es distribueixen en dues fileres paral•leles separades per uns 15 metres. Cada un d’ells té una pilota a la mà. Un dels participants es lliga un cordill a la cintura del que penja una llauna.
Desenvolupament del joc: El participant que porta el cordill ha de travessar el passadís format pels companys i companyes intentant que no li toquin la llauna amb la pilota. Qui amb el seu llançament aconsegueix impactar amb la llauna, arrossega la llauna en la següent partida.

VER VER ALAS LAMA: (Papúa Nova Guinea) 
Material necessari: 6 llaunes i guix.
Situació inicial: Es delimita un quadrat d’uns tres metres de costat. A cada cantonada s’hi dibuixa un cercle i al centre del quadrat s’hi dibuixa un altre. Dins del cercle central s’hi col•loquen les sis llaunes. En els cercles de les cantonades s’hi col•loca un participant.
Desenvolupament del joc: A la senyal els participants corren a agafar les llaunes amb l’objectiu de tenir-ne tres en el seu cercle. A cada viatge només es pot agafar una llauna. Les llaunes es poden agafar del centre o robar-les dels altres participants. Cap participant no pot evitar que li robin les llaunes. Guanya el primer participant que aconsegueix tenir tres llaunes en el seu cercle.

LA BATALLA DELS CONTINENTS: (Canadà)
Material necessari: Una pilota
Situació inicial: Es divideix el terreny de joc en quatre, un per a cada equip. I es llança la pilota per començar.
Desenvolupament del joc: L'equip que té la pilota l'ha de llançar intentant tocar un jugador d'algun altre equip. Si ho acinsegueix, el jugador tocat passa a formar part de l'equip que tenia la pilota. Quan queda un terreny buit, l'equip que té més jugadors se'l queda. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada